SELAMAT DATANG

SEMOGA BLOG KAMI INI DAPAT MEMBANTU ANDA SEMUA..

TENTANG KAMI

My photo
cheras, kuala lumpur, Malaysia
KAMI ADALAH PELAJAR IPG KAMPUS ILMU KHAS..KAMI MENGIKUTI KURSUS PSV SEBAGAI MAJOR..PENGHASILAN BLOG INI ADALAH UNTUK MEMBANTU MURID TAHAP 2 SEKOLAH RENDAH DI DALAM SUKAN BADMINTON.. DIHARAPKAN SEGALA USAHA KAMI INI DAPAT MEMBANTU ANDA.. *IRFAN *SANI *HIZAMI

Sunday, 8 April 2012

GAME

INGIN CUBA PERMAINAN BADMINTON SECARA ONLINE ..........(BUKAN VIRUS)

POWER POINT

Badminton Tmk

KUIZ

THIS QUIZ IS TO SHOW BASIC KNOWLEDGE OF BADMINTONSILA KLIK DI SINI...


http://www.proprofs.com/quiz-school/user.php?login=irfansanihizami

BAHAN PENGAJARAN

peraturan pertandingan badminton


Secara sederhana, permainan badminton adalah upaya untuk memasukkan bilu tangkis ke kawasan permain lawan, tanpa bulu tangkis  itu tidak boleh dikembalikan. Ada berbagai cara melakukannya, seperti memasukkan bulu tangkis ke kawasan yang tidak terjaga lawan, atau memasukkan bulu tangkis dengan cepat, sehingga tidak sempat dikuasai atau dikejar lawan.
Sebelum pertandingan kedua pemain menjalani undian yang dilakukan pengadil, biasanya dengan tos menggunakan duit syiling. Pemenang boleh memilih lapangan dan melakukan servis pertama kali. Untuk ganda, setelah undian hanya satu orang yang melakukan servis dan begitu gagal mendapat angka, maka servis pun berpindah ke lawan.
Angka diperoleh si pelaku servis, sehingga bila dia gagal, servis berpindah, tidak menggunakan rally point seperti di tenis meja atau bola voli. Bila bulu tangkis tidak bisa dikembalikan lawan, dia akan mendapat angka.
Dalam melakukan servis,
 peraturan servis adalah
  •  kepala raket tidak boleh Iebih tinggi dari pinggang, 
  • bulu tangkis dalam keadaan dipegang, 
  • kaki tidak bergerak mendahului gerakan memukul bulu tangkis.  
  • penerima servis akan fault bila bergerak sebelum lawan melakukan servis.
  • Bulu tangkis  juga menjadi mati bila terpukul dua kali, 
  • gagal  melepasi jarring, 
  • mendarat di luar gelanggang,
  •  raket melewati atas net atau menyentuh net,.


SEJARAH BADMINTON

                                      sejarah badminton
Permainan badminton sudah lama wujud sekitar dua ribu tahun lalu. Permainan ini dikenali sebagai Battledore dan Shuttlecock yang mula dimainkan pada zaman Yunani kuno, India dan China. Pada tahun 1600 Battledore dan Shuttlecock dimainkan oleh masyarakat kelas pertengahan di England dan beberapa negara Eropah untuk mengisi masa lapang. Permainan badminton juga dikenali sebagai ”Poon” di India pada tahun 1800. Badminton diberi nama ”Badminton House” di Gloucestershire iaitu kampung halaman ”Duke of Beaufort”. Duke adalah nama gelaran bagi bangsawan eropah pada zaman dulu.sejarah kejohananan badminton

Kejohanan pertama All England diadakan pada bulan Mac 1898 di Guilford. International Badminton Federation (IBF) ditubuhkan pada tahun 1934 dan dianggotai 9 negara iaitu England, Wales, Ireland, Scotland, Denmark, Belanda, Kanada, New Zeland dan Perancis. Dua tahun kemudian India turut menjadi keluarga IBF.

Piala Thomas

Kejohanan Piala Thomas adalah kejohanan utama badminton peringkat antarabangsa bagi berpasukan lelaki. Kejohanan ini diadakan dua tahun sekali. Kejohanan ini diberi nama Piala Thomas bersempena dengan nama Presiden IBF Sir George Alan Thomas yang menderma piala ini pada tahun 1939. pertandingan pertama berlangsung pada tahun 1948-1949. kejohanan pertama diadakan di Queen’s Hall, Preston, England. Malaysia pada ketika itu dikenali sebagai Malaya telah memenangi kejohanan pertama ini dengan menumpaskan Denmark 8-1 pada perlawanan akhir. Sejak itu Piala Thomas sentiasa dimenangi oleh pasukan-pasukan dari Asia.

Indonesia memenangi Piala Thomas sebanyak 13 kali diikuti China sebanyak enam kali dan Malaysia lima kali. Manakala Denmark yang berjaya mara ke perlawanan akhir sebanyak lapan kali namun belum pernah sekali pun memenangi kejohanan ini.

Bagi 12 siri pertama kejohanan ini sehingga tahun 1982, kejohanan ini berlangsung selang tiga tahun sekali. Namun mulai tahun 1984 kejohanan ini telah diadakan setiap dua tahun dan diadakan bersama-sama dengan Piala Uber di lokasi dan masa yang sama.

Pusingan kalah mati yang akan menentukan juara dalam lima perlawanan iaitu tiga perseorangan dan 2 beregu pada setiap satu peringkat. Pasukan pertama yang berjaya memenangi tiga perlawanan pertama akan mara ke pusingan berikutnya.

Piala Uber
Piala Uber ialah sebuah trofi yang dianugerahkan kepada pasukan badminton wanita terbaik dunia. Piala ini didermakan oleh H.S. Uber, seorang pemain badminton wanita dari England pada tahun 1956-1957. Piala Uber adalah kejohanan badminton bagi berpasukan wanita.
Pertandingan Piala Uber yang pertama diadakan di Lytham St. Annes di Lancashire, Britain pada tahun 1957. hal ini timbul kerana desakan supaya dianjurkan satu kejohanan antarabangsa untuk wanita seperti Piala Thomas. Pasukan dari Amerika Syarikat telah memenangi kejohanan pertama selepas menewaskan Denmark 6-1 pada perlawanan akhir. Hanya empat negara sahaja yang berjaya memenangi Piala Uber iaitu Amereka Syarikat, Jepun, China dan Indonesia.

Piala Sudirman
 Piala Sudirman ialah kejohanan badminton campuran dunia yang diadakan setiap dua tahun. Terdapat lima perlawanan bagi setiap pusingan iaitu perseorangan lelaki dan wanita, beregu lelaki dan wanita dan beregu campuran. Piala ini dinamakan sempena nama Dick Sudirman iaitu bekas pemain Indonesia. Beliau juga merupakan pengasas Persatuan Bulu Tangkis Indonesia ( PBSI). Kejohanan pertama diadakan di Istora Gelora Bung Karno, Jakarta, Indonesia pada 24-29 Mei 1989.
Tiada hadiah berupa wang dalam kejohanan ini buat pemain. Mereka bermain bagi menaikkan nama negara yang diwakili untuk memperbaiki kedudukan mereka dalam ranking IBF.
Indonesia merupakan negara pertama yang mencadangkan penubuhan kejohanan ini pada tahun 1986. Sepanjang kejohanan ini berlangsung Cuma lima negara yang berjaya mara ke perlawanan separuh akhir iaitu China, Indonesia, Korea Selatan, Denmark dan England.
Pasukan China paling banyak memenangi piala ini pada tahun 1995, 1997, 1999, 2001, 2005 dan 2007. Korea Selatan memenangi piala ini sebanyak tiga kali pada tahun 1991, 1993 dan 2003. Indonesia pula hanya menang pada tahun 1989. Piala ini tidak pernah dimenangi oleh negara lain selain dari Asia.
Format Piala Sudirman
Piala Sudirman merupakan kejohanan antarabangsa yang tidak memerlukan pusingan kelayakan. Pertandingan ini dibahagi kepada tujuh kumpulan. Hanya pasukan dari kumpulan pertama sahaja yang berpeluang untuk membawa pulang Piala Sudirman sementara pasukan dari kumpulan yang lain hanya bermain dalam kejohanan ini untuk tujuan promosi sahaja. Mana-mana pasukan yang mengutip mata terendah untuk setiap kumpulan akan disingkirkan.                                                                     
                                     gelanggang 

         Gelanggang badminton mempunyai panjang 13.40 meter dan lebar 6.10 meter. Setiap gelanggang digarisi dengan garisan servis panjang, garisan luar ganda, garisan tengah, garisan servis pendek dan net yang berukuran 1.55 meter tinggi.
Gelanggang badminton untuk permainan individu berbeza dengan permainan beregu. Untuk permainan individu garisan luar tidak dikira jika shuttlecock jatuh diluar garisan kedua dalam maka ia dianggap keluar. Dalam permainan beregu pula garisan luar dikira jika servis shuttlecock jatuh di luar garisan servis panjang dikira keluar atau long.


asas permainan badminton


Alatan Dan Teknik Awal Mahir Dalam Badminton


1. Pemilihan Raket amat penting.

2. Memudahkan dan menggunakan dengan selesa.
Terdapat pelbagai jenis raket yang boleh didapati di pasaran kini.
Gambar di atas menerangkan bahagian-bahagian raket.


Jika mempunyai raket, kita mestilah tahu cara menggunakan dan cara pegang yang betul agar tidak mendatangkan kecederaan dan juga memudahkan kita berada dalam keadaan selesa semasa perlawanan.
Cara pukulan bola.
perlulah dalam keadaan sedia dan menetapkan sasaran.
jika kita tidak dapat mengagak, perlulah melakukan latihan setiap hari untuk menjadi pemain yang profesinal suatu hari nanti.

. Service (Service)

Dalam aturan permainan bulutangkis, servis merupakan modal awal untuk bisa memenangkan pertandingan. Dengan kata lain, seorang pemain tidak bisa mendapatkan angka apabila tidak bisa melakukan servis dengan baik.

Namun, banyak pelatih, juga pemain tidak memberikan perhatian khusus untuk melatih dan menguasai teknik dasar ini. Oleh karena itu, sikap tersebut merupakan kekeliruan besar. Kita mengetahui bahwa angka/poin dalam permainan bulutangkis tidak akan tercipta, apabila pemain tidak mahir melakukan servis dengan benar.

Dalam permainan bulutangkis, ada tiga jenis servis, yaitu servis pendek, servis tinggi, dan flick atau servis setengah tinggi. Namun, biasanya servis digabungkan ke dalam jenis atau bentuk yaitu servis forehand dan backhand. Masing-masing jenis ini bervariasi pelaksanaanya sesuai dengan situasi permainan di lapangan.MAKLUMAT TENTANG RAKET
http://www.yonex.com/badminton/webcatalog2011/#page=13

PROFIL

PROFIL

 

Mohammad Irfan Mustaqim Bin Ariffin
Editor dan Ketua KumpulanMuhamad Hizami Bin Nazri
Grafik dan Multimedia
Norsani Bin Mohd Saad
Pengumpulan maklumat dan Animasi

PEFORMA

*PeformA

Peta Kurikulum - BADMINTON
Subjek: Pendidikan Jasmani Dan Kesihatan
Tahun: Tahun 6
Minggu Topik/subtopik Penggunaan teknologi maklumat Kemahiran teknologi maklumat Sumber teknologi maklumat
Permainan kemahiran badminton
A.kemahiran asas
• pemilihan raket
• cara memegang raket
• cara pukulan bulu tangkis
• cara hantaran servis
• pukulan smash
• drop-ball
• loop-ball


1. Persembahan slaid multimedia.

2. Pautan internet untuk -mengakses maklumat, membuat latihan dan memberi arahan tugasan
1. Menggunakan slaid multimedia membuat persembahan

2. Melawat laman web yang berkenaan dengan menggunakan alamat (URL) yang diberikan.


3. Tugasan dan jawapan kepada soalan yang telah disiapkan mestilah dihantar dalam cakera padat (soft copy) dan bentuk cetakan (hard copy).
1. Laman web
• http://www.scribd.com/doc/2676131/kerja-kursus-berasaskan-ilmu-badminton
• http://en.wikipedia.org/wiki/team_badminton
• http://sportsrules.50g.com/badminton.htm

2. Fail-fail video

3. Gambar-gambar


4. Audio (mp3)

5. Permainan atas talian (Online Games)Skema Kerja
Subjek: Pendidikan Jasmani Dan Kesihatan (BADMINTON)
Tahun: Tahun 6
Minggu Subtopik/bidang/kandungan Objektif pembelajaran Hasil pembelajaran Aktiviti P&P Sumber TMK Penilaian
1.kemahiran badminton

A.kemahiran asas
• PEMILIHAN RAKET
• CARA PUKULAN BULU TANGKIS
• CARA PUKULAN SERVIS
B. peraturan asas
• Mengenalpasti peraturan permainan yang betul
• Memberi pendedahan awal tentang permainan badminton
• Memudahkan pelajar mengetahui cara permainan badminton dijalankan

Di akhir pengajaran pelajar dapat:
1. Memahami dan mempelajari teknik asas yang digunakan semasa bermain badminton
2. Mengetahui cara melakukan asas permainan badminton dengan betul Di akhir pengajaran pelajar dapat
Aras 1
• Menyatakan kemahiran-kemahiran asas dalam permaian badminton.
Aras2
• Mengenalpasti kemahiran-kemahiran asas yang dilakukan dalam permainan badminton.
• Menyatakan peraturan-peraturan asas permainan badminton. 1. Melayari laman webhttp://irfansanihizami.blogspot.com untuk mengetahui teknik-teknik asas badminton
2. menjawab soalan kuiz secara interaktif
3. merujuk tentang peraturan-peraturan asas yang perlu dipatuhi semasa permainan di
4. Melihat gambar cara-cara pergerakan dalam kemahiran asas permainan badminton. 1. Slaid multimedia sbg panduan utk menerangkan tentang kemahiran permainan badminton
2. Video permainan sebenar
3. Bahan rujukan yang berkaitan kemahiran asas badminton
4. Sumber internet
• http://www.scribd.com/doc/2676131/kerja-kursus-berasaskan-ilmu-badminton
• http://www.worldbaminton.com/rules?#1
• http://sportsrules.50g.com/badminton.htm
Soalan- soalan refleksi bagi menjawab soalan mengenai asal usul, kemahiran dan peraturan asas permainan badminton.
-Menguji tahap kemahiran badminton murid dalam permainan badminton.

PERFOMA

Peta Kurikulum - Badminton
Subjek: Pendidikan Jasmani Dan Kesihatan
Tahun: Tahun 6
Minggu
Topik/subtopik
Penggunaan teknologi maklumat
Kemahiran teknologi maklumat
Sumber teknologi maklumat

Permainan kemahiran badminton
A.kemahiran asas
·         pemilihan raket
·         cara memegang raket
·         cara pukulan bulu tangkis
·         cara hantaran servis
·         pukulan smash
·         drop-ball
·         loop-ball1.    Persembahan slaid multimedia.

2.    Pautan internet untuk -mengakses maklumat, membuat latihan dan memberi arahan tugasan

1.    Menggunakan slaid multimedia membuat persembahan

2.    Melawat laman web yang berkenaan dengan menggunakan alamat (URL) yang diberikan.


3.    Tugasan dan jawapan kepada soalan yang telah disiapkan mestilah dihantar dalam cakera padat (soft copy) dan bentuk cetakan (hard copy).

1.    Laman web

2.    Fail-fail video

3.    Gambar-gambar


4.    Audio (mp3)

5.    Permainan atas talian (Online Games)Skema Kerja
Subjek: Pendidikan Jasmani Dan Kesihatan (Badminton)
Tahun: Tahun 6
Minggu
Subtopik/bidang/kandungan
Objektif pembelajaran
Hasil pembelajaran
Aktiviti P&P
Sumber TMK
Penilaian

1.kemahiran badminton

A.kemahiran asas
·         pemilihan raket
·         Cara pukulan bulu tangkis
·         Cara pukulan servis
B. peraturan asas
·   Mengenalpasti peraturan permainan yang betul
·   Memberi pendedahan awal tentang permainan badminton
·   Memudahkan pelajar mengetahui cara permainan badminton dijalankan


Di akhir pengajaran pelajar dapat:
1.  Memahami dan mempelajari teknik asas yang digunakan semasa bermain badminton
2.  Mengetahui cara melakukan asas permainan badminton dengan betul
Di akhir pengajaran pelajar dapat
Aras 1
·      Menyatakan kemahiran-kemahiran asas dalam permaian badminton.
Aras2
·      Mengenalpasti kemahiran-kemahiran asas yang dilakukan dalam permainan badminton.
·      Menyatakan peraturan-peraturan asas permainan badminton.
1.  Melayari laman webhttp://irfansanihizami.blogspot.com untuk mengetahui  teknik-teknik asas badminton
2.  menjawab soalan kuiz secara interaktif
3.  merujuk tentang peraturan-peraturan asas yang perlu dipatuhi semasa permainan di
4.  Melihat gambar cara-cara pergerakan dalam kemahiran asas permainan badminton.
1.  Slaid multimedia sbg panduan utk menerangkan tentang kemahiran permainan badminton
2.  Video permainan sebenar
3.  Bahan rujukan yang berkaitan kemahiran asas badminton
4.  Sumber internet
Soalan- soalan refleksi bagi menjawab soalan mengenai asal usul, kemahiran dan peraturan asas permainan badminton.
-Menguji tahap kemahiran badminton murid dalam permainan badminton.